Bugün, 1 Mayıs 2024 Çarşamba

Palata Çeşmesi'ne Onay Çıktı

Palata Çeşmesi

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Erdekte bulunan Tarihi Palata Çeşmesi Çevre Proje Restorasyonunu onayladı.

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Erdek`te bulunan Tarihi Palata Çeşmesi Çevre Proje Restorasyonunu onayladı. Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan`ın, üzerinde uğraş verdiği projeye onay çıkmasıyla söz konusu bölgenin canlanması bekleniyor 4 aydır beklenen onay, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü`nden çıktı. Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan karar ile birlikte Erdek Belediyesi Tarihi Palata Çeşmesi Alanında yeni bir düzenleme ile bölgeye nefes aldıracak bir çalışma başlatacak. Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederken, Tarihi Palata Çeşmesinin bulunduğu alanla ilgili projenin hazır olduğunu söyleyip, çevre düzenleme çalışmalarıyla bölgeye çay bahçesi, büfeler, çocuk parkı, otopark ve wc. kazandırılacağını bildirdi.
Yenilenmiş yüzüyle yaz ve kış aylarında ilçede gezilip görülmesi gereken önemli bir nokta olacağını öne süren Erdek Belediye Başkanı Aysan, Proje gerçekleştiğinde Tarihi Palata Çeşmesi çevresinin Erdek`e yakışır bir görünüm kazanacağının müjdesini bugünden veriyorum dedi.
Aysan, "Bugün harabe bir görüntü içeren söz konusu alanın yepyeni bir düzenlemesi ile Tarihi Palata Çeşmesi Çevresi şehir estetiğine de ciddi anlamda ivme kazandıracak olup, çalışmalar en kısa süre içersinde başlayacaktır" dedi.
Palata Çeşmesi çevre yenileme çalışmaları ile birlikte başlayacak olan restorasyon çalışmalarıyla çeşmenin ve sarnıcın tarihi dokusunu koruyarak tekrar ilçeye kazandıracak olmanın mutluluğunu yaşamak istediklerini vurgulayan Aysan,  bölgede gerçekleştirilecek yenilemenin kendisine nasip olmasının da anlamlı olduğunu hatırlattı.
Öte yandan, Erdek Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından proje desteği sağlanırken, hazırlanan proje Erdek Belediyesi tarafından önümüzdeki günlerde GMKA`ya sunulacak. Burada kabul edilmesi beklenen proje ise yaklaşık 300 bin TL`ye mal olacak.
Palata Çeşmesi`nin Tarihçesi:
"1704 tarihinden sonra inşa edildiği tahmin edilen Palata Çeşmesi`nin, günümüze kadar ulaştığı ve 1704 tarihinde sistematik bir şekilde künkler aracılıyla deniz kıyısına ve de ilçeye kadar su sağladığını gösteren izlere rastlamak mümkün. Çeşmenin bulunduğu noktadan deniz istikametine ve Erdek istikametine doğru ilerleyen bu eski su kollarından günümüze kalma 15 santimetre çapında künk borulara rastlanmıştır. Palata Çeşmesi bu bölgede zamanında gemilere de su aktarılmasını sağlayan önemli bir su kaynağı olarak tespit edilmiştir. Çeşmenin etrafında eski zamanlardan kalma birçok tarihi kalıntılara rastlanmıştır. Bu da burada eskiden bir yaşam alanının olduğunu ispatlamaktadır. Tarihi Palata Çeşmesi, 1704 yılından günümüze kadar hiç tükenmeyen suyu ve orijinal haliyle ayakta durmayı başarabilmiştir.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı